dinsdag 20 december 2022

Barbate=>Gibraltar

Barbate
 
Ik heb de steiger 1 maal belopen en ben niet verder geweest. We leggen rond 1800 aan en besluiten om rond 0730 weer verder te varen naar Gibraltar. Het is spannend, er wordt veel gesproken over de stroom die altijd van Oost naar West is en dat met de swell die we hier hebben. We blijven lekker liggen aan de ‘meldsteiger’ en planten een led-lampje achter op de spiegel, anders zijn we het mikpunt van ieder passerend schip.
 
0730! Los, in het donker hijsen we het grootzeil met 1 rif en gaan op pad. Ook bij de ingang moeten we goed oppassen voor de vissersbanken, hier staat zelfs bij ‘verboden’ gebied! We stampen de kust uit en uiteindelijk gaat de boeg meer zuid, naar de Med. Het is een mooi dagje met redelijke wind, veel swell en de motor laten we lekker bij staan. We komen bij Tarifa en merken dat de timing perfect is, we lopen ruim 9,5’ stroom mee. Het is mistroostig weer maar we zien het gebergte van Marokko en de vele schepen in de Straat van Gibraltar
 
Als uiteindelijk de ‘rock’ verschijnt zijn we blij, Malaga ‘here we come’. We zien al gauw dat de AIS groen tekent en dat betekent veel, zeer veel ankerende schepen. Gaaf om zo’n baai hier te hebben. We maken volop foto’s en wisselen de Spaanse voor de Engelse vlag. Helaas bij het inchecken bij de receptie blijkt dat we nog ‘net’ in Spanje liggen, prima. Onze haven ligt in een klein Spaans plaatsje La Linea de Concepcion, een mooie rustige haven waar we al bij het inchecken benaderd worden door een jongen of hij mee kon naar de Canarische eilanden, bijzonder om mee te maken. Ik zou zeggen, schoon, fris, goed verzorgd en dan zo’n vraag…..maar dat blijkt niet zo te zijn. Ik moet er niet aan denken zo’n ‘viezerd’ 4-6 dagen aanboord te hebben…..why???
 
Gibraltar
Tja, waarom is dit zo speciaal…….We wandelen er naar toe en genieten van de landingsbaan en hebben het geluk dat we het volledige spel als toneelstuk kunnen aanschouwen. We wandelen heen en terug door de 2 douanes en merken direct Engeland. We gaan in een gezellig Engels ‘restaurant/pub’ een Fish&chips met biertje eten……tja was super sfeer met 3 TV’s met allen een andere zender, veel personeel e.d. maar aardig bediening. Kwaltiteit van het eten is niet in een cijfer uit te drukken, mag niet onder de 0.
Toch gaan we tevreden naar huis, blij dat we in Spanje liggen :). Zondag beklimmen we de rock van Gibraltar en genieten van het geweldige uitzicht, gaaf om deze kaap komende dagen te ronden.
De rots heeft zo’n 57 km aan tunnels, wij bezoeken kort de WOII tunnels zo’n 800 meter lang en zijn onder de indruk van de hallen die in de rots zijn uitgehakt. 
 
 
 
 
 
Richting Malaga
Na 3 jaar gaat het toch gebeuren, de Zeerob & Kids met Kerst in Malaga. Morgen is het oosten wind, rond de 5’ dus het belooft een motortochtje te worden. Dinsdag is het plan naar Estepona te vertrekken.
 
 
 
Gibraltar


Gibraltar


57 meter tunnel in de rots van Gibraltar

tunnel.....oneindig en zeer vochtig

WII tunnel, parking

View op de haven





hoezo fanatiek...



EasyJet maakt zich startklaar, wij wachten.



vanuit de jachthaven een kiekje op Gibraltar

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat ontzettend leuk om jullie zo te kunnen volgen, we herkennen het gebied goed. Stemming prima aan boord. Flinke zeegang.
Jammer dat we elkaar niet konden ontmoeten in Spanje vorige week. Nu op n Malaga om de Kerst met het gezin te vieren. Gaat vast heerlijk worden. Goede Kerstdagen dus , op een vervolg daarna! Henk&Godi