maandag 10 oktober 2022

Porto

Dagelijks word ik achtervolgd door DuoLingo, Spaanse les op de iPad. Why? Portugees kan nog zo mooi zijn, het is niet te begrijpen…wat een taal. Ik blijf dagelijks mijn Spaans oefenen en pik binnenkort wel een weekje fulltime Spaans.

 

Portugal; het leven is dat van een zuidelijk land, maar dan zonder de siësta! Dit geeft een betere dynamiek voor ons, als we een hapje buiten de deur eten, zitten we om 2000 met een vol restaurant, wel zo gezellig. Spanje, een fan ben ik daarvan, maar ook in Portugal is het een feest om naar de bouwstijlen te kijken. Vanzelfsprekend is hier veel verval en gesloten winkels/panden maar daarnaast is het geweldig om te zien hoe ze alles aan/op/over elkaar bouwen.

 Ps. Starlink setje besteld :)

Porto!

We verheugen ons op Porto de stad waar je je echt een wereldburger voelt. We duiken lekker de haven in, kunnen we mooi met de fietsjes de stad in. De ontvangst is top, aardige havenmeester en dito dames bij de receptie. Een warm welkom, jammer dat al die Nederlandse schepen (5) die voor anker liggen dit niet kunnen ervaren. Naseizoen geeft allerlei voordelen m.b.t. havengeld, mooi meegenomen. We liggen op een mooi plekje en kijken uit richting de stad en hebben direct alle geluiden om ons heen die erbij horen. Vliegtuigen, snelle motoren, opgevoerde brommers, trams en feestgeluid.

 Old town

Na een dagje chillen aan boord, werk, poetsen en klusjes doen gaan we de stad in. We parkeren de fietsen bij de brug en wandelen de old town in, heerlijk.

De kuiten voelen we goed na een dagje stadten, er is geen straatje vlak. Het weer wat we hebben is uitmuntend, zo’n 20+ graden. In de middag verwennen we ons met een PortTonic, aanrader.

Foto’s spreken voor zich, Porto gaat mooi om met kunstenaars. Een verzameling van ‘elektriciteitskasten’, variant op alle creativiteit van nicht Chantal van Heeswijk  in Rotterdam https://ikbenchantalvanheeswijk.nl

 Gaia

We gaan met de gondel omhoog en genieten van het uitzicht op Porto en wandelen door deze giga wijk. In Gaia bezoeken we ook de supermarkt, Google vertelt 12 min fietsen en geen hoogte meters….Dit blijkt anders te zijn, alleen maar een klim maar met volle AH-tassen knallen we omlaag met gillende remmen, lachen.

 E-Steppen

Al weken kijken deze magisch apparaten mij aan! We gaan naar LeRoy voor een paar planken o.i.d.. Ik wil de flexibele zonnepanelen als vleugels aan de railing bevestigen als we langer voor anker liggen. LeRoy is de Hornbach van Spanje/Portugal, dus shoppen. Na zeker een kwartier kloten geen step die ons accepteert. Uiteindelijk komt iemand van Bird-steps en is genegen Dianne er nogmaals door te loodsen. Andere creditcard invoeren en jawel! We gaan.

Rugzak op, oortjes in en Google brengt je overal……. tja het was een eindje karren maar we komen er vinden al onze materialen om te gaan hobbyen.

Een ervaring rijker!

 Mist

De Portugese kust staat er bekend om, gelukkig hadden we het nog niet ervaren. Maar ook wij ontspringen de dans niet, mist. Geen probleem als je naar de stad fietst, het is dan gewoon iets frisser. De dag dat we zouden vertrekken staat de bewaking om 0745 aan de boot om de pasjes in te nemen, helaas meneer: we blijven nog een dag, te mistig!

 

 Figueira da Foz

De tocht is saaier dan saai, zicht zo’n 250 meter. Dus geen kust te zien en 360 graden view is “mist”. We draaien wachtjes van 1 uur en stomen lekker met zo’n 6’ / h naar Figueira da Foz. Bij aankomst gaat het schemeren en als we eenmaal liggen is het koud en onaantrekkelijk om nog even de stad in te gaan. We kijken onze laatste aflevering “Bijlmerramp”, aanrader NPO.












 

Geen opmerkingen: