maandag 24 oktober 2022

Cascais & Lissabon

Dan lig je ineens zo’n volle week in een haven! Na een dag of 3 word ik de herrie zat en gaan we op zoek naar andere ligplaatsen. Dianne neemt de platte grond en laat onze keuzes zien aan de receptie. En jawel, men snapt dat we weg willen. Normaal houd ik erg van een industriële omgeving maar dit keer komt het geluid dubbel terug door de ‘kade/muur/golfbreker’ van de haven.

We komen met deze nieuwe plek dichter bij de stad te liggen, lekker.

 

Cascais & Lissabon

Haven

De haven is van alle gemakken voorzien, zo ook drogers en wasmachines. Van de droger maken we maar even gebruik voor bed e.d. Naast poetsen, klusjes afwerken genieten we van ‘de dag de dag laten zijn’. Cascais is een mooie stap zuidwaarts, gezien de verandering in het weer. We hebben zeker 6 weken noordenwind gehad en nu is het zuid/zuidwest. We zijn dus blij dat we hier zijn. Planning is om binnenkort paar dagen naar NL te gaan, werk en Zwaantje krijgt extra aandacht van Dianne. Daarnaast komen we al de diverse ‘Pieterbazen’ tegen, gaaf om ze over de daken te zien lopen en zo her en der een schoorsteen te bezoeken.

Swell

We blijven langer dan gewild, er is flinke ZW wind/storm op zee waardoor er grote golven staan een stuk of 4 diehards blijven voor anker en zullen aan de drugs oid zitten, anders word je gek. Bij ons zijn golven van zo’n 5 meter en in bv Porto is er een verbod om de haven in of uit te gaan. Gaaf om langs de kust te lopen en te zien hoe een lange golf afgeremd wordt door de ondiepte, steiler en steiler wordt en uiteindelijk omkrult. Nazaré, daar moet het nu gaaf zijn. Google maar eens filmpjes.

Wij besluiten te wachten tot zo’n 2-3 meter Swell en gaan dan Zuidwaarts.

filmpje Golven Cascais

Cascais, horeca

Koken is hier aan boord top! Dianne is een ware chef kok, hulde. Maar ook de kleine horeca moeten we helpen. We gaan dan ook bij Nederlanders Bubbles & Bites even borrelen, de Mexicaan doen we aan en zien dat MasMais echt bijzonder is, Vega-Fan’s een zaak waar de marketing beter is dan de kok, susi bij een super klein gaaf tentje waanzinnig verzorgt en lekker en echte ijsthee, Wijnproeflokaal met tapas, hier blijk je altijd een fles te nemen omdat 3 glazen even duur zijn als een fles. Gaaf systeem om snel een fles vacuüm te trekken. We genieten hier van de kaasplankjes met lekker brood.

In deze mondaine plaats is het goed toeven, je zou dagelijks kunnen gaan eten maar wij als echte Bourgondiërs gaan dan toch liever af en toe, maar dan goed.

Bouwen in Portugal

Van Pa de tik meegekregen dat ik overal naar constructies kijk, ben gek van daken maar Portugal heeft op een aantal manieren mijn hart gewonnen, toch ziet het vastgoed er gemiddeld bedroevend slecht uit.

 

Straatwerk:

Wij kennen de 30x30 grijze tegels maar hier maken ze met de kleine Portugeesje klinkertjes alle trottoirs en pleinen. Wit & zwart, geweldige kunstwerken

fimpje Straatwerk

 

Balkon:

We lopen door 1 straat en ik maak van ieder balkon een foto’ zo’n 1 kilometer lange straat. Conclusie: nie een stukje smeedwerk is gelijk

filmpje Balkons


 

Dutch armada

Dagelijks is er een steigerkletsje met de Doris, Dianne en ik hadden een boek uit: ‘De witte stad’, gekregen van de Iskander en mogen dit doorgeven. Doris is er blij mee.

We nodigen de Moana Nui uit voor een borrel, we drinken een gezellige avond van de Portugese rode wijn en hebben het erg gezellig.

Zij gaan vanuit Cascais naar Marokko en Canarisch maar wachten op ‘noordenwind’ en minder swell

 

Huurauto

Hertz geeft ons een mooie prijs voor 2 dagen all inclusief 125,=/rode corsa, tja dat dan weer wel. We genieten van een tochtje naar Sintra en gaan eind van de middag uitgebreid shoppen in de supermarkt, we geniet want parkeren is 20 meter van de boot! Lekker zo’n vol schip weer.

Dan vertrekken we naar Parque Natural da Arrabida, stukje sturen zo’n 75 km  zien we Comporta liggen en de baai van Tróia. We besluiten direct om er maandag naar toe te varen.

Als we een bakje thee nemen bij Portinho da Arrabida en D’uportinho dan zien we de verborgen werkloosheid, men werkt met 7-9 man en er zijn 4 gasten…… Mooi plekje om geweest te zijn, van het water is het helaas te ver voor een mooi plaatje. Was leuk geweest.

Bij het wegrijden zet ik de auto in een paal! Tja rechts bij de deur zag ik hem niet bij wegrijden, gelukkig volledig verzekerd!!!

 

Wat mij van het hart moet hoe goor het in het park is; alle parkeerplaatsen liggen vol met afval en toiletpaper, bah!!!

 

Lissabon

Dianne belt bijna alle havens, vol!vol! We besluiten om een andere box in Cascais te blijven en vanuit hier met de trein naar Lisboa!

Heerlijk met de trein in 45 minuten naar hartje stad. Dianne had van een kennisje een tour gekregen en geprint en we liepen heerlijk door de stad, bekeken diverse mooie pleinen en gebouwen. We waren niet alleen . Het is een heerlijke stad die volop op toerisme is ingesteld. De houten treinen waar de machinist uitstapt voor het verzetten van een wissel, de tandradtrein die je snel meeneemt naar de bovenstad. Ook worden de kuiten fors belast, een vlakke weg moet er nog ontdekt worden. Lijkt het vlak, dan wel een platvlak.

Heerlijke stad met dito horeca, we will be back!





























 

Geen opmerkingen: