Bij ScandianvianYachts kregen we van Jetze en Thom hulp bij het grootzeil, hierdoor kon Dianne een mooie foto maken van ons nieuwe 'topje'. Alles voor de veiligheid en zichtbaarheid. Hierna het schip verder ingericht met veel curverkratjes om zeken beter op te kunnen ruimen. Hierna was de maidentrip van Workum naar Hindelopen. We zijn geweldig blij met deze verdere verbeteringen, zaterdag 18 juni vertrekken we.
zondag 27 maart 2022
maidentrip 2022
zondag 20 maart 2022
Bimimi
De tocht gaat eerst naar 't zuiden, dus ZON! we zijn al 2 jaar bezig met een bimini. Door het pilothuis kan het standaard model niet:
-vaste reling
-pilothouse de instap moet groot zijn
-opklappen moet fraai zijn
-roer moet opgeklapt kunnen worden
Gijs, Marco en Rob zijn zeker 3 maal bij elkaar om te overleggen. 2 maal mag ik erbij zijn. Uit eindelijk schets Rob een voorbeugel, deze kan na gebruik weg gestoken worden waardoor de 3 beugels netjes bij elkaar gebonden kunnen worden.
Deze week de Bimini met ook screens kunnen aanschouwen, geweldig hoe dit team van 3 personen de perfectie Bimini heeft kunnen maken.
zondag 13 maart 2022
Bezigheden alom:
Bimini,
Gijs & Marco Muuring (najaar 2021 voor zichzelf begonnen) werken samen met het RVS frame onder leiding van Rob. Belangrijk dat het een mooi en functioneel is. We kiezen voor een opbergstand van de beugels en een stand voor de Bimini, hierdoor zijn de RVS buizen 'een bundeltje' als je de Bimini niet gebruikt.
We kiezen voor het idee van Rob om vooraan een 'schuinte' te maken in de beugel zodat je redelijk vanuit het pilothuis kunt 'uitstappen'
Davits:
Bij Lars van de Berg op de Laaxum hebben we gave Davids gezien, laag zodat de rubberboot niet in je vizier zit bij achterom/uit kijken. We leveren de RVS puttingen van de achterstag als 1e bevestiging, we krijgen ze geleverd met een mal om ze makkelijk en zuiver te monteren. Super gave set Davits, blij mee.
Staand op de ladder was het handig dat Pa mij alle gereedschap etc aan kon geven.
Nu we toch op de kant liggen gaan we even de ankerketting merken, zoals Ron Lub Verleiding zei. Smeer er maar wat op, het gaat er toch weer af. We gebruiken Hammerite, zou toch ietsjes langer moeten houden. Zo'n honderd meter ketting is toch wel een gewichtje, we hadden nog een dingetje bij het ophalen. Het touw zat klem tussen ankerlier en ankergat. Het ankerluik hebben we met schanieren en in gefreesd rubber tbv waterdichtheid.
Watermaker:
De Zen30 komt in een heuse doos binnen! Wat een ding, helaas mag hij niet in ruimtes van boven de 40 graden, de technische ruimte valt dus af. Jammer. In overleg met Hans Fokke, SY Pacific Bleu bespreken we voor en nadelen van de plek. Bij zo'n watermaker en zijn filters komt regelmatig 'water' zout/zoet vrij, dus advies een portable waterzuiger. Hans laat zien met Facetime waar zijn watermaker zit, da's een idee. Ik meet en jawel het moet kunnen, ik haal de binnenzijde van 2 kasten los en monter er de watermaker. Nu nog wat slangen en stroom en Done!
zondag 20 februari 2022
Project vlaggetjes
Over de helft....! |
Cursus Fermenteren 11 februari 2022
Als we straks op reis zijn, willen op we op lange oversteken ook gezond kunnen eten. Daarnaast komt het voor dat je in verre oorden soms veel dezelfde groente kunt kopen, die je niet eindeloos goed kunt houden. Maar als je ze fermenteert kunnen we toch lang plezier hebben van deze groenten. Vandaar een workshop 'groenten fermenteren' voor vertrekkers. Met 6 andere dames en 1 man komen we bij fermenteerspecialist Peter van Berckel in Amersfoort.
Veel van wat we nu eten is ook al gefermenteerd zoals zuurkool, wijn, olijven, bier, kaas, yoghurt, chocola etc. Fermenteren zorgt ervoor dat je 'levend voedsel' krijgt, je krijgt uitgesproken smaken, het is beter verteerbaar en de voedingsstoffen worden beter opgenomen. En dus conserveren.
Vandaag gaan we voor de groenten. We leren drie verschillende technieken. Een 'droge methode' waarbij ongeraffineerd zout door fijngesneden kool kneden en in een glazenpot doen. Wegzetten in het donker, buiten de koelkast en de bacteriën doen hun werk. Over 2 a drie weken is dit zuurkool!
De tweede methode is de natte methode waarbij we groenten onder zout water zetten en bewaren en tenslotte de 'pickle press' methode, waarmee we al na een paar uur een knapperig en smakelijk resultaat hebben. Ook leren we nog Kimchi maken, een zuurkool uit Korea gekruid met gekruid met rode peper, gember, knoflook en gemixt met wortel en bosui.
Groenten kneuzen zodat het vocht loslaat |
We gaan met flink wat potten naar huis. In de komende weken moeten we af en toe een potje openen om 'de gassen' vrij te laten, schuim er af te halen of gewoon even te proeven. Op de Zeerob straks verse zuurkool en wat niet meer! Met een kleine Pickle Press en een mooi kookboek (dat kan nog wel mee aan boord ......) heb ik genoeg inspiratie om te gaan experimenteren!
Voor de foto: in zeiljassen |