zondag 20 februari 2022

Cursus Fermenteren 11 februari 2022

Als we straks op reis zijn, willen op we op lange oversteken ook gezond kunnen eten. Daarnaast komt het voor dat je in verre oorden soms veel dezelfde groente kunt kopen, die je niet eindeloos goed kunt houden. Maar als je ze fermenteert kunnen we toch lang plezier hebben van deze groenten. Vandaar een workshop 'groenten fermenteren' voor vertrekkers. Met 6 andere dames en 1 man komen we bij fermenteerspecialist Peter van Berckel in Amersfoort. 

Veel van wat we nu eten is ook al gefermenteerd zoals zuurkool, wijn, olijven, bier, kaas, yoghurt, chocola etc. Fermenteren zorgt ervoor dat je 'levend voedsel' krijgt, je krijgt uitgesproken smaken, het is beter verteerbaar en de voedingsstoffen worden beter opgenomen. En dus conserveren.

Vandaag gaan we voor de groenten. We leren drie verschillende technieken. Een 'droge methode' waarbij  ongeraffineerd zout door fijngesneden kool kneden en in een glazenpot doen. Wegzetten in het donker, buiten de koelkast en de bacteriĆ«n doen hun werk. Over 2 a drie weken is dit zuurkool! 

De tweede methode is de natte methode waarbij we groenten onder zout water zetten en bewaren en tenslotte de 'pickle press' methode, waarmee we al na een paar uur een knapperig en smakelijk resultaat hebben. Ook leren we nog Kimchi maken, een zuurkool uit Korea gekruid met gekruid met rode peper, gember, knoflook en gemixt met wortel en bosui.

Groenten kneuzen zodat het vocht loslaat

We gaan met flink wat potten naar huis. In de komende weken moeten we af en toe een potje openen om 'de gassen' vrij te laten, schuim er af te halen of gewoon even te proeven. Op de Zeerob straks verse zuurkool en wat niet meer! Met een kleine Pickle Press en een mooi kookboek (dat kan nog wel mee aan boord ......) heb ik genoeg inspiratie om te gaan experimenteren!

Voor de foto: in zeiljassen



Geen opmerkingen: