maandag 11 juli 2022

Week 3 Zeilen met de Zeerob

Afgelopen week hebben we matig gezeild, het is continue noordenwind. Dit in combinatie met stroom is de schijnbare wind een lastig punt. We hebben soms maar 2-5’ schijnbare wind, helaas is de swell vaak stevig dus het hele zeilplan staat de klappen. We hebben de Walder (giekneerhouder)met soms een extra bulletalie, strak staan. Stopt hiermee het slaan van de giek en mast dan klap wel weer het zeil…..hoezo comfortabel zeilen.  Afkruisen is soms de einige optie, dan is het weer lastig met de te nemen kapen……keuzes en dilemma’s. Maar het voordeel is dat het weer langzaam warmer wordt, er zijn al dagen dat de bermuda aan kan :).

Jaren hebben we de Franse kusten vermeden, fout! Het gebied Bretagne waar we rondvaren is zeer fraai qua kust. Vaak kiezen we om dicht onder de kust te varen en te genieten van al we kunnen zien. In dit gebied is ook een aantal fraaie rivieren, zeker doordat het getijde rivieren zijn is het landschap schitterend. In Lezardrieux verblijven we midden op de rivier en pikken een mooring op. Tot ’s avonds laat genieten we in de kuip van het veranderende landschap. 

We laten een aantal andere rivieren links liggen, die bewaren we als we weer terug zijn. Dan kun je makkelijk een aantal weken hier vertoeven.

Soms denk ik dat het een hotel-restaurant is, het slapen is als in een Hilton sinds we op de topper van Jaarsma liggen. Wat een genot is dat zeg. Maar naast een goed bed is ook F&B hier top aan boord. In Ravenstein waren we vertrouwd aan Hello Fresch, sinds zeker 10 jaar zijn we abonnee. De laatste jaren is het vegetarisch programma stevig uitgebreid en zijn de vega-maaltjes bijna altijd top!

Dianne is van F&B en bereid hier aan boord de meest lekkere maaltijden. Enkele voorbeelden Sticky paddenstoelen, hartige groentetaart en wortelstamp. Sinds kort worden er Pickles bij geserveerd, dat waren dit keer gefermenteerde radijs en bleekselderij……En als brood oud wordt, wordt de lunch steeds lekkkerder zoals toast met gebakken paddestoelen, roerei en ga zo maar door…

Hulde aan de kok op de Zeerob.

Het was een drukke week aan boord qua werk, we hebben een redelijke wifi/mifi set aan boord in combinatie met onze 4G abonnementen. Soms hard nodig hier in Frankrijk, want hier leven als digital nomad is nog wel een uitdaging. Gelukkig hebben we iedere vergadering goed kunnen volgen, ook de beslissende onderhandelingen hebben we als Teams-gast goed kunnen uitvoeren.

Sinds kort gebruik ik ook bij Teams een ‘achtergrond’, zeer neutraal. Hierdoor ziet men niet dat we op een zeilboot in een ‘kantoortje’ zitten. Rust en minder afleiding.

Nu Nederland op vakantie gaat zal het wel iets minder druk worden, hoop komende week een belangrijk handtekening te kunnen zetten. Annick vervult als zaakwaarnemer haar taken goed in, veel neemt ze me al uit handen. Dan blijkt dat er veel zaken rondom O.G. spelen, van huren, opknappen, opzeggingen, bezichtigingen etc. Wekelijks hebben we een update call en bespreken de lopende zaken. Heerlijk!

Ook Dianne is een digital Nomad, diverse adviezen, mails en gesprekken worden gevoerd. Men moet nog wennen aan het feit dat wij het heerlijk vinden om regelmatig te werken….ontzie ons aub niet!!

Geen schade, problemen deze week? Zeker wel! Sinds een aantal maanden had ik al ‘water-filters’ aan boord, een 3 staps systeem wat in de professionele wereld bv tandartspraktijken, eilanden gebruikt wordt. Van het uitfilteren van ‘vuil’ filteren we nu ook bacteriën tot 0,2 Mu eruit. Het was ook nodig! In Roscoff dacht ik de tank even vol te mikken, helaas een foutje. Ik gooide er zo’n 400 liter water in wat stonk en de thee was niet meer te drinken. Als we Earl Grey namen, langer lieten trekken, dan was het zozo. Nu de filters (3 stuks) er tussen zitten genieten we van het water, nog steeds uit Roscoff maar uit de kraan is het heerlijk. Maar gekoeld water uit de Sodas stream is helemaal lekker, je waant je in een 5 sterren hotel.

Zo’n 3e week vinden we rust, er wordt gelezen……we luisteren naar Podcasts, luisterboeken. Kortom het lijkt te komen! Dagelijks een doel is belangrijk, dat kan zijn een stevige wandeling of iets anders. Maar schema, structuur is nog wel iets waar we ons fijn bij voelen.

Digitaal zijn we: we hebben de wekker op de Iphone, na het opstaan direct de appjes lezen, dan even kijken op er mail binnen is. Na het eten kijk je even op NOSapp naar het laatste nieuws. Kijken we naar de wind, dan nemen we de app Windfinder en als we op pad gaan (naar de wal) dan kijken we op de Komoot app voor een mooie fietstocht/wandeling. Het selecteren van een restaurant is handig met TripAdvisor, je weet dan wat anderen van de keuze vinden. De tochtvoorbereiding is ondersteund door MyTides en Weather4D om te routeren. Maar ook bij het hardlopen nemen we even eroutes om een leuke route van zo’n 6-8 km te vinden……Dan heb ik het niet over de foto’s, video’s met de Iphone of de bijna dagelijks update van PolarSteps en de kranten en -tijdschriftenapps….

App’s zijn in ons leven belangrijk!

Roscoff & Camaret Sur Mer

Beide zijn het parels aan de Bretonse kust. Steden die beheerst worden door getijverschillen en door veel gezelligheid. Camaret heeft zich ontwikkeld tot een kunstenaarsdorp, tientallen galerieën zijn er te bezichtigen,  hierdoor is er ook een meer dan gemiddeld creatief publiek! Zo ook wij. Wandelen is hier heerlijk, een stevige hike langs kustpaden. We blijven ons verbazen over de vergezichten, de een al mooier dan de ander. Al het militairgeweld moet je in de tand des tijds plaatsten. In 1300-1400 was er de eerste slachting van de Engelse op de Fransen, iets wat in 1800 nogmaals plaatsvond. We spreken in deze periodes van slachting, plundering, verkrachting en verbranden van dorpen & steden. Uiteindelijk worden de Engelse verjaagd, maar de Fransen bouwen een ontzettend sterke ‘waterlinie’ onder leiding van Vauban.

 

Op Polarsteps is het dagelijks verslag van ons reizende bestaan. 

Geen opmerkingen: