donderdag 24 maart 2016

3e cursusdag diesel 12 maart

Wat kan er zo mis gaan aan een boot, vele van ons en zeker de dames zullen hun bedenkingen hebben..........Deze dag stond in het teken van techiek aan boord:

De motor
=>dieselsysteem
=>koelwatersysteem
=>electrischsysteem
-stroomvoorraad
-watervoorraad
en
praktijkles

In Herkingen had OceanPeople een collega Technisch Onderhouds bedrijf bereid gevonden om samen met Paul een dag te organisere. We waren allen present om 0930 in 'kluskleren', gelukkig een zonige dag. De theorie was uitgebreid vanaf de werking van een dieselmotor tm de bespreking van de diverse systemen. Ook uitgebreid aandacht aan wat er per systeem fout kon gaan en wat dan de verschijnselen waren; zwarte, witte en grijze rook.......niet starten etc. Na de middag was er praktijk, een Volvo en Yanmar stonden gereed en werden uitvoerig besproken. Buiten stond een motor waarbij de impellor werd vervangen en een klein euvel werd verholpen. Als je zo de ervaringen bij elkaar op zou tellen dan is alles wat kapot kan aan schepen wel voorgevallen in deze groep.
Duidelijk werd ook hoe serieus een ieder de tocht nam, vele motoren waren vernieuwd/gereviseerd of hadden groot onderhoud gehad.
Kortom topdagje.

Geen opmerkingen: