zaterdag 6 februari 2016

2e cursusdag 6 februari

pfffff na een Hofbal om 0700 op om naar Herkingen aan het Grevelingenmeer te rijden! Da's gewoon vroeg.
Om 0915 ontvangst met koffie & koek, om 0930 start! ja daar houden we van, strak programma. 30 man, organisatie Paul & Yvonne, zoon en een instructeur BHV-brand


AGENDA:
-EHBO
-Boot & Bemanning
-Het weer op onze reis
-Informatiebronnen
-Tochtplanning & routering
-Communicatie op zee, oa satcom















EHBO

VAN LEVENS BELANG

Door de snelle en intensieve cursus krijgen we zelfs een EHBO certificaat... Wat is dit weer goed zeg, Dianne deed reanimeren voor de 1e keer en ik had het voor 't laatst in diensttijd gedaan, was nog vers. Kortom belangrijk en zeer goed om het samen te oefenen. Aardig was ook de AED, zeer vernuftig zo'n apparaat wat praat en opdrachten aan je geeft. Naast deze oefeningen was er een enthousiaste presentatie en werd er ook geoefend met 2 types drukverbanden. Door de brede kennis en ervaring was het zeer interessant. Als onderdeel kwam ook de boordapotheek aan de orde, dit in combinatie met het Boord-EHBO boek moet alles op te lossen zijn. Hecht set en spalken zijn ook aan boord, goed voorbereid dus.

Middagprogramma
Door onze 5 workshops in het toer-
zeil-weekend (Nederlandse Vereniging van Toerzeilers) waren enkele zaken wel dubbel, maar ook nu werd er door ons veel geschreven. Belangrijk is bv om sommige zaken ook samen, Dianne en ik als een soort van procedure te noteren en te oefenen, vandaar dat midden november gaan in slingeren een prima idee is.
Leuk was ook dat de keuze van windvaan zeer positief werd ontvangen!!!! Geen stroom, robuust en minder kwetsbaar. Toch even nog een 'tegeltjeswijsheid' : als je denkt aan reven, ga dan direct reven.

geweldig mooie pilots

Weer
Dit meest belangrijke onderwerp was een herhaling van een cursus die we vorig jaar hebben gehad, echter nu was het nog op de tocht toegesneden, zie de foto's. Belangrijk om te weten is dat de wereld onder/in de weersystemen draait. Het Azoren Hoog is in de juiste jaargetijden altijd aanwezig, het verplaatst zich van noord iets naar zuid.
Dagelijks geeft de organisatie een weerforecast en zelf halen we gripfiles binnen via de wifi of sataliet telefoon.......besteld. We nemen een iridium-GO incl. een externe antenne.



Rode pijlen geven de heersende winden

Zeerob
De zeerob is qua motor alweer gereed, gaat binnenkort in het water om eea te testen. Maandag gaan we kijken hoe de Hydrovane is gemonteerd, ben zeer benieuwd naar deze vaan. De eerste vaan die we hadden was een Bouwvaan, hierna een Windpilot en nu deze.
www.hydrovane.com

NOG 119 dagen voor vertrek.

Geen opmerkingen: